Vindfamnes sida

Sjunde byggåret

Sjunde byggåret

Ja, som ni alla förstått så tar allting lite längre tid än man tänkt sig. Trots att jag skrivit in sjösättningsdatum i min almanacka fanns det ingen möjlighet att lösa det.

Men här kommer en kortversion av vad som hänt mellan november 2015 och november 2016.

När vi slutar föregående år är handskfacken i sittbrunnen ämnet som gäller. De kom på plats och efter att sittbrunnen lackerats ser det riktigt bra ut tycker jag. Vi använder dessa fack väldigt mycket i H35an och vill därför inte vara utan.

Så småningom blev septiktanken färdig och alla rör och kopplingar fastsatta i den. Dessutom drogs röret från toa till tank och gömdes under ett lock. Även fronten som ska sitta framför tanken gjordes. Efter rejäl maskering blev så detta lilla utrymme också lackat grått.

Ganska tidigt under detta byggår började jag sy dynorna. Jag började med dem som var till sittbrunnen liksom för att träna. Nu sydde jag dynor som ska ligga hela sittlängden i sittbrunnen, men vi har några små också att använda t.ex. när man går i land eller inte vill blöta ner den stora dynan. Vi införskaffade en elektrisk brödkniv att skära skumgummit med. Den fungerar riktigt bra! Så var det dags även för dynorna till salongens soffor, stickkoj och förpik. Det gick bra med alltihopa men såhär i efterhand kan man rekommendera att dela stora dynor. Den i stickkojen var riktigt svår att hantera.

Lagom till jul fick vi hem ett stort paket. Det var skivmaterialet vi har till våra bänkytor. Staron heter materialet och det är fantastiskt lätt att bearbeta med exempelvis träfräsverktyg, och det är också lätt att bygga upp kanter genom att limma material uppepå vartannat. Det blev bänkytor i pentrydelen, navigationsbordet(eller avställningsytan på SB-sidan) och också den lilla bänkdelen på toa tillverkades i detta med infälld ho/vask.

Innan dess kom alltfler inredningsdetaljer på plats, i stort sett alla lister och fronter.

Sen var vi på båtmässan i Göteborg. Bl.a. pratade vi rigg med Selde´ns representant där. Han visste lite om vårt projekt men var ganska övertygad om att riggen var för klen för båten. Han var inte säker på att vi kunde hålla vikten, vilket är vanligt för hemmabyggen. Till saken hör att J-O redan förberett på rufftaket för just den ”klena” dimensionen och han var givetvis inte sugen på att ändra något. Men för att lugna alla inblandade letade vi upp vågceller och vägde först skrovet och sen kölen. Resultatet blev att skrovet vägde något hundra kg mer än beräknat och kölen något hundra kg mindre. D.v.s. vi håller måttet vad gäller beräkningarna. Men jag medger gärna att det var spännande!

Vi tittade också på motor när vi var på Båtmässan. Vi hade väl nästan redan bestämt oss men nu var vi säkra på vårt val: Yanmar på ungefär 30 hk med S-drev.

Motorbädden kom på plats och det funderas fortfarande på t.ex. var sjövattenfilter och bränslefilter ska sitta…men det är på gång.

Så var det, det där med kulören! Jo, efter mycket testande kom vi så fram till en kulör som vi båda var nöjda med. Det gjorde det lite enklare att börja lacka utsidan. Rufftaket blir i den gröna nyans vi då också ska ha på skrovsidor, relingslist och akterspegel, gångytor med halkskydd blir grå (som H 35an) och sidorna på rufftaket och sittbrunnen blir vita. En del av detta är redan fixat, men skrovsidorna får vänta till våren. Eventuellt lägger vi halkskydd i den gröna färgen på rufftaket också. Men det kan man måla med roller vilket underlättar en del (färre personer inblandade, enklare maskering t.ex.).

Det sista som nu är på gång är rigg, som i stort sett är redo för beställning vilket gör att vi också håller på att beställa segel. Även rodret håller på att fixas till. Så lite kvar att göra finns!

Vår son håller på att bygga ett lösvirkeshus och du kan ju gissa hur kul J-O tycker det är att hjälpa till där…

Det innebär såklart att det går något lite långsammare än förut, men man ska ju inte vara rädd för det långsamma framåtskridandet – man ska bara vara rädd för stillaståendet. Och där befinner vi oss inte.

Som vanligt vill vi tacka alla som hjälper oss att hålla modet uppe och kommer med kloka tankar och/eller god hantverkshjälp!

Ann och Jan-Olof

Senaste kommentarer

17.09 | 06:46

Stort tillykke med Damen. Det ser rigtigt godt ud. De bedste Sejlerhilsen...

23.06 | 19:59

Låter fantastiskt, efter allt slit, att ni äntligen får njuta av er båt. Då hopp...

02.06 | 03:40

GRATTIS till sjösättningen Vilket fantaststiskt proffsigt projekt Myket vac...

01.06 | 16:33

Såååååå härligt Stort grattis🙏❤️🇸🇪 Malin o Peter