Vindfamnes sida

Sjätte byggåret

Vi började under vattenlinjen med roderskäddemodifiering. När väl det var klart fixades ett rör till roderaxeln mellan akterdäck och båtbottnen. Detta är ju i akterstuvfacket och där blev det sen också avdelare i form av självlänsrören från sittbrunnsdurken. Utrymmet är rejält i volym så det var inga problem att ligga därnere och jobba.

Under det här byggåret blev också alla olika delar till inredningen färdigproducerade. På luckor och ramverk till dem passades gångjärn in och lister som ska sitta på de olika kanterna som blir gjordes också färdiga. När väl det var gjort blev det lackning och slipning ett flertal gånger innan de togs ut i vårt lillhus. Där var det betydligt mer dammfritt än i verkstan vilket skapade bra förhållande för slutlackning. Lillhuset, som tidigare varit bebott av vår dotter med sambo, fick sen hysa mina symaskiner när jag gjorde ett nytt sprayhood till H 35an och ett sittbrunnstält till sonens Omega 34. Det var så stora tygstycken att J-O fick hjälpa mig att hantera dem.

J-O hjälpte sonen med en däcksrenovering av Omega 34an under våren.

Som motprestation hjälpe han oss med att grunda och slutlacka insidan av båtbygget, ett ganska dammigt jobb. Själva lackningen gick ganska snabbt men det krävde att man var noggrann med att maskera det som inte skulle bli grått och det tog lite tid.

Vi letade ett tag efter någon som kunde göra fina böjar med små radier på de rostfria rören som vi skulle göra pulpits av. Det visade sig att vi hade en som vi känner i Torekov som kunde göra detta till oss. Han bockade rören, J-O formade de svaga böjarna och försökte nästa  ihop detta med svetsen. Det sista gick sådär, men nu står de i alla fall i sina jiggar och väntar på att bli hopsvetsade.

Sen var det dags med lackning av utsidan. Båten ligger nu och väntar på att J-O ska bestämma kulören på skrovsidor och rufftak. Gångborden blir svagt grå och ruffens sidor och sittbrunnen blir vita, men vad ska det blir för kulör på resten?

Svaret kommer väl i nästa årsberättelse ;)

Skylights ska vi ha i rufftaket och hål till dem är gjorda och det är förberett att sätta dem på plats när väl taket är lackat.

Under året har J-O också passat till divinycellpartier som ska bli innertak. De kommer att bli vitlackade till skillnad från övriga ytor som då är grå.

Ett av höstens projekt är toan. Den kom inte med i lackningen eftersom det inte var helt färdigtänkt då. Rördragning och septiktank håller J-O på med just nu, samtidigt som han har fått bockat rör till grabbräcken till rufftaket. De och akterstagsfästena sitter nu också i sina svetsjiggar beredda för färdigsvetsning.

Förutom detta har vi just fått färdigt ”handskfacken” till sittbrunnssargerna. Hålen till dem är gjorda så det är montering som står tur.

Som vanligt vill vi tacka alla som hjälper oss framåt, från minsta tanke till stor praktisk insats. 

Senaste kommentarer

17.09 | 06:46

Stort tillykke med Damen. Det ser rigtigt godt ud. De bedste Sejlerhilsen...

23.06 | 19:59

Låter fantastiskt, efter allt slit, att ni äntligen får njuta av er båt. Då hopp...

02.06 | 03:40

GRATTIS till sjösättningen Vilket fantaststiskt proffsigt projekt Myket vac...

01.06 | 16:33

Såååååå härligt Stort grattis🙏❤️🇸🇪 Malin o Peter