Vindfamnes sida

Femte byggåret

 Vi slutade byggår fyra med att konstatera att det inte var helt enkelt att få tag på fin mahogny. Det hela slutade bra på alla sätt och under vintern byggde J-O i stort sett alla lådor, lådhurtsar och luckor till skåp och inramning av dessa samt de lite större listerna som ska sitta i kant på kojer, hyllor och sofforna i salongen. De delarna ligger och väntar på att bli betsade och lackade under filtar och täcken för att inte utsättas för ljus så att de ändrar färg.

 Portlights – fönster i överbyggnaden – förbereddes. Hålen frästes ut och kanterna fixades till med spackel och J-O fräste en fals att fästa själva ”rutan” mot och utanpå den kommer sen den rostfria ramen. Formen på dessa ”fönster” var föremål för en ganska lång process eftersom vi inte var riktigt överens om den. Det slutade med en kompromiss som vi båda nu är glada för.

 Kepskanten tillkom under vinter/vår och den är J-O väldigt nöjd med. Den ger onekligen båten en egen karaktär och gör en snygg övergång mellan tak och sida på överbyggnaden.

Sprayhoodsskenan, luckgarage och dragluckan till nergången från sittbrunnen är färdiga och sprayhoodskenan är fäst på taket och locket till luckgaraget är snart på plats också.

 Utrymmena i salong, stickkoj och förpik är spacklade, slipade och färdiga för att lacka med en ljusgrå färgton. Taket kommer att bli vitt men det blir lösa paneler som sätts upp när bl.a. eldragningen är klar.

 Smält”grytor” till bly tillverkades under våren och vi testade vid påsk att det hela fungerade på det sätt vi tänkt. Vi smälte då lite skräpbly som vi gjorde tackor av för att det skulle bli mer lätthanterligt när det var dags för kölgjutning.

Onsdagen den 9 juli var det så dags för en liten milstolpe – Kölgjutningen!

Det var en av de varmaste dagarna på hela sommaren vilket gjorde att J-O knäade rejält innan vi kom på att spola honom med kallt vatten lite då och då   😋

Det var också lite dramatiskt eftersom vi hade blivit varnade för att betongformar kunde explodera när man fyllde i det varma blyet…I vårt fall bubblade det en hel del, men formen, som var delvis nergrävd i marken, höll och spänningen var oliiidlig när vi lyfte upp hela paketet ur gropen och öppnade formen och lyfte ur kölen. Resultatet var över förväntan och det var en fin klang i den när man slog lite på den!

 Rör till pulpits införskaffades. J-O testade att böja och lyckades hyfsat med de ”snälla” böjarna men de tvära behöver vi ha hjälp att göra. Formerna är färdigtänkta men pulpitsen är alltså inte färdiga än.

 Spackla – slipa - spackla – slipa – spackla – slipa – spackla – slipa…ojdå , jag glömde dammsuga emellanåt också – det är en bra beskrivning på vad J-O har lagt massor med timmar på!

 Sammanfattningsvis så är det nu inte mycket kvar att producera, förutom ett roder, utan det känns mer som att det ska ytbehandlas, monteras och införskaffas en massa saker som i sin tur ska monteras. Men det bestående minnet blir nog kölgjutningen och spacklandet och slipandet som aldrig tycks ta slut!

Som tidigare år har vi haft god hjälp av vänner, släktingar och bekanta och utan deras hjälp hade vi inte varit där vi är nu, så dem vill vi rikta ett stort tack till!

Senaste kommentarer

17.09 | 06:46

Stort tillykke med Damen. Det ser rigtigt godt ud. De bedste Sejlerhilsen...

23.06 | 19:59

Låter fantastiskt, efter allt slit, att ni äntligen får njuta av er båt. Då hopp...

02.06 | 03:40

GRATTIS till sjösättningen Vilket fantaststiskt proffsigt projekt Myket vac...

01.06 | 16:33

Såååååå härligt Stort grattis🙏❤️🇸🇪 Malin o Peter