Jag har ju berättat lite då och då om att vår son, Joel, har hållit på med lite olika renoveringar på sin Omega 34. Ett lite större arbete gjorde han vintern 2014-2015. Då rev han bort teakdäcket. Det hade många år på nacken och redan när han köpte båten misstänkte han att det fanns fukt i däckslaminatet. Teakribben var skruvad direkt i plasten utan någon som helst tätning så hans farhågor var riktiga.
Frågan var då bara hur stor del av däcket som var skadat.
Han började med att slipa bort all gelcoat för att om möjligt kunna se genom plastlaminatet var det fanns fukt i balsaträet som var distansmaterial. Så enkelt var det tyvärr inte så då gjorde han provborrningar för att på det sättet kunna avgränsa de fuktiga områdena. Men det gav honom inte ett tillförlitligt svar så det blev inköp av en fuktmätare som kunde mäta genom glasfiber. Nu kunde han äntligen markera de områden som krävde åtgärder.
Därpå öppnade han upp däcket med en vinkelslip. Trots fukten var inte laminatet delaminerat överallt så det krävdes en hel del bändande, bräckande och ha ckande för att få bort plasten och det fuktiga balsaträet. Så småningom fick han rent ända ner till innertaket.
För få ihop det snyggt och starkt när det sen skulle bli klart sparade han ca 70 mm av däcksytan längs överbyggnaden och utmed relingen och sågade/kratsade där ur distansmaterialet (balsaträet).
Efter det slipade han rent innertakets ovansida och passade till divinycellbitar som han limmade ovanpå innertaket med polyesterspackel (aerosil, polyester och mikroballonger). För att få rätt form slipade han sen in ovankanten på divinycellen.
Så var det dags att prima och plasta ovanpå detta. Han la två lager glasfibermatta över detta. Till sist la han ytterligare ett lager väv och polyester över hela däcket för att få tätat alla dessa mängder med skruvhål som fanns kvar där han inte behövde renovera.
Sen vidtog det där roliga med spackla, slipa, spackla,slipa...
Han målade sen med en grundfärg som också slipades och slutligen blev det en polyuretanlack som yta.
För att få däcket halkskyddat målade han med halvmatt polyuretanlack men hade i antihalkpulver i första lagret. Därefter la han ytterligare ett lager lack ovanpå halkskyddet.
Klart!
Gunnar 09.08.2016 23:45
Var får man tag på en sådan fuktmätare?
Ann 10.08.2016 07:05
T.ex Biltema. Ger även utslag på annat (ex metall)= användes vägledande.
Senaste kommentarer
17.09 | 06:46
Stort tillykke med Damen. Det ser rigtigt godt ud. De bedste Sejlerhilsen...
23.06 | 19:59
Låter fantastiskt, efter allt slit, att ni äntligen får njuta av er båt. Då hopp...
02.06 | 03:40
GRATTIS till sjösättningen Vilket fantaststiskt proffsigt projekt Myket vac...
01.06 | 16:33
Såååååå härligt Stort grattis🙏❤️🇸🇪 Malin o Peter